Do moderní kuchyně nepatří jenom krásné skříňky a moderní elektronika, ale také jednoduchá zařízení, která ušetří čas a práci. Zbytky jídla a slupky z ovoce a zeleniny běžně končí na toaletě nebo zavání v odpadkovém koši – dnes už existují i jiná řešení – jednodušší, elegantnější a hlavně hygieničtější.
Drtič odpadu je poměrně jednoduché zařízení, které hygienicky a ekologicky likviduje organický odpad vznikající v domácnosti. Instaluje se místo klasického kuchyňského sifonu na odtok kuchyňského dřezu s klasickým připojením do stávající kanalizace. Celá mechanika drtiče je tedy ukryta ve skříňce pod dřezem, kde je také napojena na běžnou zásuvku. Viditelným rozdílem bývá pouze větší průměr dřezového odtoku, který slouží jako hrdlo drticí komory.
Kouzlo jednoduchosti?
Drtič odpadu nenarušuje funkčnost dřezu, takže je možné v něm provádět běžné činnosti od mytí nádobí a jeho dokládání po umývání potravin. V takových situacích je otvor drtiče ukryt pod praktickou dřezovou zátkou.
Organický odpad, který je do dřezu skrze ochrannou gumovou manžetu vkládán, se hromadí v komoře drtiče. Při zapnutí zařízení a puštění kohoutku studené vody dojde během 5 až 10 vteřin k rozmělnění zbytků a odvedení do kanalizace. Odsud putují společně s jiným domácím odpadem do čistíren a septiků, kde napomáhají k urychlení biologických procesů.
Tímto způsobem lze drtit lze kromě slupek a odřezků také kosti, skořápky, sáčky od čaje, papírové utěrky, cigaretové nedopalky i pecky. Velké kusy, které by hrdlem neprošly, se doporučuje rozkrájet.
Volbu drtiče ovlivňují technické vlastnosti i cena
Základními parametry drtičů odpadů jsou výkon a cena, které jsou na sobě značně závislé. Mezi sekundární parametry výběru můžeme počítat zejména velikost drticí komory (větší pro větší domácnosti), hlučnost, záruční dobu nebo jméno výrobce.
Nejlevnější drtiče pořídíte od 5 000 Kč, náročnější uživatelé a velké domácnosti se však mohou dostat až na částky kolem 25 000 Kč. Běžnou součástí i těch nejjednodušších systémů bývá bezúdržbovost a antikorozní úprava drtící komory. Ty umožňují dosahovat průměrné životnosti v domácnosti kolem 20 až 25 let.
Požadovaný výkon je odvislý od velikosti domácnosti a typu motoru. Drtiče se vyrábějí s motorem s permanentním magnetem nebo s motorem indukčním. První z nich funguje na vyšších otáčkách (kolem 2 500 otáček za minutu) a dosahuje maximálního výkonu prakticky okamžitě po zapnutí. Nevýhodou motoru je snadné přehřátí při nadměrném provozu, k němuž by však v domácnosti nemělo dojít. Indukční motor na druhé straně funguje na nižších otáčkách (kolem 1 500 za minutu), což zvyšuje riziko zaseknutí. Může však fungovat prakticky nepřetržitě, což jej zvýhodňuje pro využití v gastronomických zařízeních a velkých kuchyňských provozech.
Záruční doba je odvislá od výrobce – obvykle začíná na 3 letech, ale u kvalitnějších výrobků je běžně dostupná i 15letá záruka na celé zařízení nebo celoživotní záruka proti korozi.
Bezpečnost především
Drtiče odpadu jako většina elektrických kuchyňských zařízení disponují bezpečnostními systémy, jejichž účelem je ochránit zdraví i domácnost samotnou.
Drticí mechanismus je proto umístěn hluboko pod hrdlem drtiče, aby nemohlo dojít k poranění prstů.
Může se však stát, že do drtiče spadne „nedrtitelný“ předmět – nejčastěji se jedná o příbory a drobné kuchyňské náčiní. Pro takové případy je drtič vybaven funkcí automatického zastavení (tepelná pojistka), které chrání elektromotor i elektroinstalaci v domácnosti.
Drtiče odpadu jsou k dostání obchodech s elektrospotřebiči nebo prostřednictvím kuchyňských studií, která provádějí i odbornou montáž.
Přidejte odpověď