Jak ušetřit při vaření

Ceny energie se každou chvíli mění – pochopitelně směrem nahoru. Proto se vyplatí využít každou možnost úspory, a to bez ohledu na to, využíváte-li plyn, nebo elektřinu.

V kuchyni spotřebujeme zhruba 50 % elektřiny potřebné pro provoz domácnosti. Používáme ji pro mrazení a chlazení, ohřívání, vaření, větrání a osvětlení a také pro mytí a téměř všechny spotřebiče, které se v kuchyni používají, mají docela velkou spotřebu. Vedou však všichni pomocníci, na nichž připravujeme jídlo.

Nejúspornější při vaření jsou sklokeramické desky, které vyzařují teplo přímo na dno nádoby, a dosahují tak účinnosti kolem 70 procent. Litinová plotýnka má účinnost o více než 10 procentních bodů nižší. To ale neplatí, pokud už je klasická plotýnka rozehřátá, protože pak dosahuje podobné účinnosti jako plotna sklokeramická.

Vyplatí se používat kvalitní hrnce z oceli nebo slitiny, případně z nerezu se zesíleným dnem. Několik desítek procent energie může uspořit také tlakový hrnec. Ke kvalitnímu nádobí patří pochopitelně pokličky, které zabrání tomu, aby z hrnců unikalo teplo.

Při každém otevření dvířek trouby unikne asi pětina tepla, které se v troubě nahromadilo, takže řešení je troubu zbytečně neotvírat. Troubu zapínejte pokud možno v okamžiku, kdy do ní vložíte pekáč nebo plech, a vypínejte ji o něco dříve, než ho vyndáte – jídlo se dopeče za využití zbytkového tepla.

Pokud vaříte vodu, vařte jí jenom tolik, kolik jí opravdu potřebujete. Vodu na těstoviny je lepší uvařit nejprve v rychlovarné konvici. Ohřev vody v ní je totiž nejhospodárnější mezi všemi spotřebiči.

Snažte se co nejméně používat mikrovlnnou troubu. Při ohřevu více než dvou porcí se vyplatí použít raději sporák a rozmrazování přirozenou cestou je pochopitelně také ekonomičtější.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*