Jestli se vám už nějaký čas nedaří ukrojit pořádně ani kolečko salámu, nemusí to být hned vaše chyba. Možná si jen nože říkají o zasloužené naostření.
K tomu, aby nože sloužily tak, jak mají, potřebují jednou za čas řádně nabrousit, jinak se nikdo nemůže divit, že takový zanedbaný nůž pižlá chleba půl hodinky a ani se u toho nezačervená.
Stolní brousek
Pořiďte si kvalitní velký stolní brousek. S jakousi nostalgií přechováváme doma brousky z kamenů přírodního původu (mramor, břidlice, pískovec, …). Je pravda, že se dříve hojně využívaly, leč doba jejich slávy již pominula. Obsahují totiž zrna vyšší tvrdosti, nebo dokonce malé kamínky, které broušení nožů nejsou příliš kladně nakloněny. Mnohem vhodnější jsou velké syntetické keramické brousky (syntetický korund, karbid křemičitý, …) nebo diamantové brousky. Vůbec nejlepší jdou brousky dvoustranné, což logicky znamená, že mají z každé strany jiný materiál. Nezapomínejte brousky vlhčit. Na keramické postačí tekuté mýdlo, petrolej apod. Diamantovým brouskům stačí k navlhčení voda.
Broušení
Samotné broušení má několik fází a potřebujeme minimálně dva různé brousicí kameny.
1. Vytvoření ostří – je potřeba kámen s ostrými zrny. Vytvoří ostří s malými zoubky. V této fázi nůž není vhodný ke krájení a čeká na další úpravu.
2. Naostření do konečného břitu – je potřeba jemný kámen. Nastává vyhlazení zoubků.
3. „Kosmetická“ úprava – obtažení nože na koženém obtahovacím řemeni (v domácích poměrech postačí i obyčejný kožený pásek široký cca 5 cm).
A teď je ten pravý čas čerstvě nabroušený nůž otestovat při přípravě nějaké dobroty…
Přidejte odpověď