Ta kuchyň je mi malá

I když máme na první pohled velkou kuchyni, může se stát, že se do ní nemůžeme vejít. Skříněk je dost, všechno nádobí i spotřebiče má své místo, ale nemáme dostatečný pracovní prostor.

Kolem svátečních oslav, ale i během celého roku při jakémkoliv větším vaření či přípravě občerstvení uvítáme velkou pracovní plochu. Je velice praktické, můžeme-li jednu část využít na čisté nádobí, na které klademe připravené jídlo, a druhou mít na krájení surovin. A na další části odložený horký hrnec či pánvičku. Ale mnohdy se krčíme na malém prostoru, a to i v případě, že rozměry naší kuchyně i linky nejsou ty nejmenší.

Opravdu velká kuchyň

Máte-li opravdu velkou kuchyň, v podstatě máte vyhráno. Můžete si vybrat z mnoha řešení. Jednak při samotném zařizování kuchyně, jednak při její další úpravě. V první řadě musíme všechny úpravy přizpůsobit rozvodu vody a elektřiny, na to bychom při plánování opravdu neměli zapomenout. Stejně tak důležité je, i když se to možná nezdá, výběr místa pro odpadkový koš. Nemělo by být jen dobře ukryté, ale hlavně funkční.

Vyberte si takovou kuchyňskou linku, která má velkou pracovní plochu. Jestliže jste tak neučinili, můžete si nechat přistavět doprostřed místnosti čtvercovou pracovní plochu, tzv. kuchyňský ostrůvek, který může mít i druhý dřez nebo v sobě zabudovaný sporák či troubu. Tyto kuchyňské prvky jsou často spojeny i s malým jídelním prostorem na snídani či rychlý oběd. Dobře se k němu hodí stylové barové židličky a celek působí velmi moderně. Toto řešení ale vyžaduje opravdu velkou místnost.

Přenosné řešení

Ke stávající kuchyňské lince si můžete nechat vyrobit další stolky ve stejném stylu. Může jich být i více v různých velikostech, výškách. Nižší pak lze zasunout pod ty vyšší a v případě potřeby je opět využít. Navíc získáte i jídelní stůl.

Anebo můžete použít stolek z jiné místnosti. Nechte si vyrobit sadu dvou nebo tří a přenášejte je do té místnosti, kde je právě potřebujete. Stejně tak vám poslouží i servírovací stolek, a to mnohem lépe, protože je opatřen kolečky, což vám usnadní manipulaci. Vhodné jsou i domácí schůdky s širšími plochami. Využijte jejich multifunkčnosti.

Opravdu malá kuchyně

Máte-li malou kuchyň, musíte přistoupit k flexibilnímu řešení. Nechte si namontovat skládací barový pultík, který, když ho nebudete potřebovat, lehce složíte ke zdi. Může být opět multifunkční – pracovní či odkladní plocha, jídelní stůl. Takový prvek se dá připevnit přímo na zeď anebo na stranu kuchyňské linky.

Nemusíte-li jej skládat, využijte prostoru pod ním na uložení například odpadkového koše. Lehce pod něj schováte i barové židličky bez opěradla, aby vám nezabíraly další prostor.

Některé kuchyňské linky v sobě mají zakomponovanou výsuvnou desku pod tou hlavní, zkuste najít takový kousek v obchodních domech.

Přesně na míru

Při zařizování kuchyňského pracovního prostoru nesmíme zapomenout na jeho uživatele, tedy na nás samotné. Musíme přizpůsobit výšku, aby nás nebolela záda nakláněním, nebo naopak, aby nebyla deska moc vysoko. Máme-li tu možnost, je dobré zvolit si i vhodný tvar. Dobře se pracuje v rozmístění desek ve tvaru L, ale někomu může vyhovovat rovná dlouhá plocha nebo tvar písmene U. Je to individuální a záleží jen na vaší volbě.

Při budování kuchyně musíme brát v potaz i odvětrávání pomocí digestoře, přístupnost k potravinám jak v ledničce, tak ve spíži či skříňce ji nahrazující.

Velmi důležitý je i prostor okolo linky. Měli bychom jej nechat volný alespoň jeden metr, aby se nám dobře po kuchyni pohybovalo, ale také aby se případným vylitím obsahu sklenice nebo prskáním oleje z pánve na sporáku neničilo další zařízení. Stejně tak by měl zůstat volný prostor i kolem jídelního stolu, o něco větší, zhruba jeden a půl metru.

Nezapomeňte, že nezáleží jen na metrech, které máte k dispozici. I malá kuchyň může být praktická a práce v ní pohodlná, jestliže je správně a účelně postavená a rozvržená. Můžete se jít i poradit do kuchyňských studií, která mají s rekonstrukcemi a zvětšováním pracovního prostoru své zkušenosti.
Vařením a přípravou jídla strávíme poměrně dost času. Měli bychom si tedy vytvořit příjemné podmínky, které nám budou vyhovovat. Rozšiřte si svou pracovní plochu a z vaření si udělejte více relaxaci než povinnost.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*